Kačių diarėja (viduriavimas) yra dažnas negalavimas, kurio priežastis gali būti labai paprasta, tokia kaip mitybos pokyčiai, o taip pat rimto sutrikimo ar ligos priežastis. Viduriavimas gali prasidėti staiga ir tęstis trumpa laiką – dieną ar dvi, o taip pat virsti lėtiniu – tęstis savaites, mėnesius. Jei pastebite, kad katė viduriuoja daugiau nei dvi dienas verta sunerimti, nes viduriavimas sukelia pavojingą būklę – dehidrataciją. Priežastys, sukeliančios šį sutrikimą, gali būti labai įvairios, tačiau dažniausiai įvardijamos šios: tai mitybos pokyčiai, pieno ar kitų produktų netolerancija, apsinuodijimas, plaukų nuo kailio susikaupimas žarnyne, alergija, bakterijos ar infekcija, parazitai, žarnyno uždegimai, inkstų ar kepenų ligos.

Viduriavimo simptomus lengvai pastebėsite: tai dažnas tuštinimasis, galite pastebėti kraujo išmatose, apatija dėl dehidratacijos, gali pakilti temperatūra. Tokiu atveju būtina kreiptis į veterinarijos gydytoją, nes viduriavimas gali būti pavojingos būklės, tokios, kaip vidinis kraujavimas, priežastis.

Jei pastebite, kad gyvūnas gerai jaučiasi, tačiau dažnai skystai tuštinasi kurį laiką stebėkite, pasirūpinkite, kad jis nuolat turėtų vandens savo dubenėlyje ir apribokite mitybą, šiuo atveju, kol simptomai liausis, geriausia katės nemaitinti.

Kada kreiptis į veterinarijos gydytoją?

Jei pastebite, kad viduriavimas tęsiasi daugiau nei parą, katė taip pat vemia, yra vangi, geriausia yra nedelsti ir vykti į veterinarijos kliniką.  Viduriavimas gali būti daugelio sunkių būklių priežastis, tad paprastai siūloma atlikti kraujo tyrimą. Veterinarijos gydytojas turi išsiaiškinti viduriavimo priežastį, pasidomi kiek laiko tęsiasi ši būklė.

Diarėja dažniau pasireiškia ilgaplaukėms katėms dėl plaukų sankaupų žarnyne, taip pat toms katėms, kurios leidžiamos į lauką, kadangi įvairesnėje aplinkoje yra didesnė tikimybė užsikrėsti parazitais.

Kaip apsaugoti katę nuo viduriavimo ir kitų virškinimo sutrikimų?

Pirmiausias patarimas, kurį patars veterinarijos gydytojas: neduokite savo katei pieno produktų, kad ir kaip ji juos mėgsta.  Dauguma kačių mėgsta pieną ir jogurtą, tačiau jų organizmas netoleruoja laktozės ir tai sukelia rimtus sveikatos sutrikimus, žarnyno uždegimą. Jei gyvūnas linkęs turėti šį sveikatos sutrikimą, konsultuokitės dėl jo mitybos su veterinarijos gydytoju, stenkitės palaipsniui keisti mitybą, pratinti prie naujo raciono.

Straipsnis parengtas remiantis moksline literatūra ir konsultuojantis su veterinarijos gydytojais-chirurgais

Veterinaras.lt 

Protected by Copyscape

Discover more from SENAMIESČIO VETERINARIJOS KLINIKA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading