Pirmas vizitas pas vet. gydytoją

Pirmasis šuniuko vizitas į veterinarijos kliniką gali būti itin ankstyvas, kai kurie vet. gydytojai sako, kad kuo anksčiau šuniukas bus apžiūrėtas, – tuo geriau. Pirmaisiais šuniuko gyvenimo mėnesiais svarbiausia užtikrinti, kad šuniukai neturi parazitų – kirmėlių ar blusų, kurie yra dažniausia sveikatos sutrikimų priežastis. Taigi pirmiausia, sulaukus tinkamo amžiaus, vet. gydytojas sumaitina vaistus nuo kirmėlių, jei šuniukas turi parazitų, vaistų dozę kartais tenka kartoti. Tai būtina procedūra prieš pradedant šuniuką vakcinuoti. Net veislynuose pirkti šuniukai dažnai turi parazitų, tad parazitų profilaktika privaloma visiems šuniukams.

Viduriavimas ir vėmimas bei kiti virškinimo trakto sutrikimai dažnai pasireiškia mažiems šuniukams, kadangi jų virškinimo sistema dar itin jautri, jautriai reaguoja į kai kuriuos sunkiai virškinamus maisto produktus. Pasitaiko, kad virškinimo sutrikimai greitai dingsta, kai šuniukai išgydomi nuo parazitų, – kirmėlės dirgina virškinimo traktą, išskiria nuodus, tad šuniukas vemia, viduriuoja, alinamas jo organizmas.

Priemonių erkių ir blusų prevencijai pasirinkimas

Šeimininkams kyla klausimų kaip gydyti šuniuką nuo erkių ir blusų, ar tinkamos tos pačios priemonės, kaip ir suaugusiems šunims. Šiuo atveju lašinant priemones nuo erkių ir blusų reikia būti itin atsargiems, ypač kreipti dėmesį į veterinaro nurodymus, nes daugelis lašinamųjų priemonių yra nuodingos mažiems šuniukams dėl didelės veikliųjų medžiagų koncentracijos, per didelė šių vaistų dozė šuniukui gali būti mirtina. Visuomet konsultuokitės su vet. gydytoju kokias saugias priemones nuo parazitų rinktis, veterinaras paskirs saugią vaistų dozę.

Šuniuko mityba ir dažniausios problemos pirmąją savaitę parsivežus jį iš veislyno

Šuniukas patiria stresą. Dažniausias sveikatos sutrikimas tik parsivežus mažylį į naujus namus – viduriavimas. Virškinimo sistema jautriausiai sureaguoja į stresą ir maisto pasikeitimą. Šuniukas atskiriamas nuo mamos, savo vados, pasikeičia kvapai, – kiekvieno šuniuko organizmas reaguoja individualiai. Stresui įveikti ir apsiprasti pakanka savaitės, ypač, jei šuniukas jaučia meilę, dėmesį ir šilumą.

Svarbu pasiteirauti veisėjo, kokiu maistu šuniukas buvo maitinamas, ir, jei ketinate keisti maisto rūšį, tai geriau daryti palaipsniui, pamažu įvedant naujų produktų į šuniuko racioną. Šuniuko dietos didžiąją dalį turi sudaryti baltymai, padedantys vystytis ir augti jaunam organizmui. Nepatartini pieno produktai, kurie dažnai sukelia viduriavimą ir vėmimą.

Straipsnis parengtas remiantis moksline literatūra ir konsultuojantis su veterinarijos gydytojais-chirurgais

Veterinaras.lt
Protected by Copyscape

Discover more from SENAMIESČIO VETERINARIJOS KLINIKA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading