logo veter

Gyvūno gydymas yra ir jo šeimininko sveikatos apsauga ir profilaktika. Gyvūnai, kaip žmonės, serga specifinėmis ligomis, kurios gali būti perduodamos ir žmogui ir turėti įtakos žmogaus sveikatai. Tobulėjant medicinos technikai ir diagnostikai, šiuo metu itin aktuali augintinio sveikatos profilaktika ir virusinių, nešiojamų ligų diagnostika. Katės platina tam tikrus virusus, kurie pavojingi nėščioms moterims (toksoplazmozė), o taip pat gali nešioti kitus virusus, kuriuos būtina diagnozuoti atliekant profilaktinius tyrimus veterinarijos klinikoje. Šiuo metu veterinarijos gydytojai siūlo augintinių šeimininkams atlikti savo gyvūnams greituosius testus, kurie padeda veterinarijos gydytojams diagnozuoti šiuos kačių ir šunų virusus ir ligas:

• Kačių imunodeficito virusą (FIVKačių leukemijos virusą (FeLV);

• Kačių chlamidiozę;

• Kačių marą (FPV);

• Kačių koronavirusą (ReCoV);

• Šunų parovirusinį enteritą (CPV);

• Šunų koronavirusą (CCV);

• Giardia virusą, kuriuo serga šunys ir katės. Virusas perduodamas ir žmogui per gyvūno išmatas.Giardia pirmuonys, patekę į organizmą sukelia pilvo pūtimą, vėmimą, pykinimą, viduriavimą. Nustačius virusą itin svarbu laikytis higienos, plauti rankas, maudyti gyvūną, nes pirmuonių gali likti ant augintinio kailio.

Kačių virusai slopina kačių imunitetą, užsikrėtusios katės dažnai kenčia nuo virškinimo sutrikimų, dantenų infekcijų, akių pūliavimų. Kai kuriuos virusus nešioja tik katės, žmogui jis nepavojingas, tačiau reikia atkreipti dėmesį į katės priežiūrą, mitybą, laikantis vet. gydytojo rekomendacijų, virusą turinčios katės gali gyventi pilnavertį gyvenimą, tačiau negydant žymiai sutrumpėja kačių gyvenimo trukmė, gyvūnas kenčia nuo varginančių simptomų.

Nuo daugelio šių virusų augintinis skiepijamas, tačiau neskiepyti gyvūnai, taip pat kontaktą su laukiniais gyvūnais turintys augintiniai turi riziką užsikrėsti ir užkrėsti savo šeimininkus ir šeimos narius. Dažnai sergančius augintinius, – vemiančius, viduriuojančius (ypač su krauju išmatose), vangius naminius gyvūnus veterinarijos gydytojai  rekomenduoja tikrinti ekspres testais tikslesnei ligų diagnozei ir efektyvesniam gydymui. Sveikas gyvūnas suteiks džiaugsmo visai šeimai ir nesukels pavojaus šeimos sveikatai ir gerbūviui.

Straipsnis parengtas remiantis moksline literatūra ir konsultuojantis su veterinarijos gydytojais-chirurgais

Veterinaras.lt 

Išsamūs kraujo, šlapimo, bakteriologiniai tyrimai, veterinarinė chirurgija, profilaktika (vakcinacijos, dantų higiena šunims ir katėms), mikročipavimas ir EU paso išdavimas bei konsultacijos! Pr-P 9-19 val., Š 9-18 val., S NEDIRBAME; K.Kalinausko g. 9, tel. +370 699 61265

Discover more from SENAMIESČIO VETERINARIJOS KLINIKA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading