Katės kailio būklė – puikus jos sveikatos rodiklis. Sveikas ir blizgantis kailis rodo, kad gyvūnas gauna pakankamai vitaminų ir mineralų, jo mityba visavertė ir subalansuota. Odos niežulys, šašai, kailio kritimas, nuolatinis draskymasis ir kasymasis gali reikšti platų augintinio sveikatos sutrikimų spektrą. Stresas, alergijos, ektoparazitai – pagrindiniai veiksniai, galintys sukelti odos problemas, tai taip pat viena dažniausių priežasčių, dėl kurių gyvūnų augintojai kreipiasi į veterinarijos gydytoją.

Kaip iš katės elgesio atpažinti, kad ji jaučia diskomfortą, niežulį, – stebėkite šiuos požymius:

  • Nuolatinis draskymasis, laižymasis;
  • Šašai odoje;
  • Išplikusios kailio vietos;
  • Odos paraudimai, patinimai, ypač aplink letenas, ant snukučio;
  • Sausa, pleiskanojanti, sudirgusi oda.

Kačių odos grybelis pavojingas ir kačių šeimininkams

Itin užkrečiamas odos grybelis sukelia uždegimus, tinimus bei plikimą, kailio šėrimąsi. Grybelis geriausiai aptinkamas apžiūrint katės ausis, letenas, snukutį, tačiau požymiai ne visuomet akivaizdūs. Tokiu atveju veterinaras rekomenduoja bakteriologinius tyrimus, o esant akivaizdiems grybelio požymiams nedelsiant skiria gydymą, kadangi grybelinė infekcija gali užsikrėsti gyvūno šeimininkas ir kiti šeimos nariai.

Parazitai lemia augintinių alergijas ir odos infekcijas

Blusos ne tik erzina odą, bet ir sukelia alergines reakcijas, odos paraudimus, tad būtina nuolatinė šių parazitų prevencija. Odos paraudimus, infekcijas katėms sukelia ir ausų erkutės, kurios matomos ausų kanaluose kaip kavos tirščių taškiukai. Kai kurie blusoms naikinti skirti produktai taip pat gali sukelti alergines odos reakcijas jūsų gyvūnui, tad rinkitės vet. gydytojo rekomenduojamas, kokybiškas priemones, vaisto dozę lašinkite pagal tikslias instrukcijas, stebėkite gyvūno savijautą, patikrinkite, ar po antkakliu nuo blusų, katei nerausta oda. Katė gali būti alergiška jos priežiūrai naudojamiems šampūnams, ar kitoms kailio priežiūros priemonėms, todėl higienos priežiūros priemones verta keisti, jei pastebite į alergijas panašias odos reakcijas.

Kailio plikimas, žaizdomis nusėta oda gali būti katės vėžinių susirgimų požymis

Vėžiniai susirgimai, augliai stipriai silpnina katės imunitetą, tad iš karto pastebimas kailio šėrimasis, blizgesio praradimas, odos problemos. Veterinarijos gydytojas gali pasiūlyti atlikti kraujo tyrimą, jei katei kartojasi odos niežuliai, infekcijos, jei jų priežasties nepavyksta nustatyti, ypač tais atvejais, kai katė vyresnio amžiaus. Odos problemos ir onkologija yra dažnesnė veislinių bei vyresnio amžiaus kačių problema.

Higiena ir visavertė mityba padeda išsaugoti švarų ir sveiką katės kailį

Visavertė mityba, kokybiškas pašaras – visuomet tinkamas šeimininko pasirinkimas, stengiantis, kad gyvūnas būtų sveikas. Svarbu laikytis higienos, ypač aktuali ilgaplaukių kačių priežiūra – pastovi kalio priežiūra, šukavimas, specialiai katėms skirtų šampūnų naudojimas. Aktuali ir namų higiena – siurbimas ir grindų valymas itin aktualus ne tik mūsų, bet ir augintinio sveikatai – kuo mažiau plaukų ir dulkių, alergenų aplinkoje – tuo mažesnė tikimybė įsiveisti parazitams, atsirasti alergijoms.

Veterinarijos gydytojas gali rekomenduoti tinkamus pašarus bei higienos priemones, labiau tinkamas odos problemas turinčioms katėms, vyresnio amžiaus katėms. Omega riebiosios rūgštys gali būti rekomenduojamas kaip visavertės mitybos papildymas.

Straipsnis parengtas remiantis moksline literatūra ir konsultuojantis su veterinarijos gydytojais-chirurgais

Veterinaras.lt

Protected by Copyscape

Discover more from SENAMIESČIO VETERINARIJOS KLINIKA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading